Tarator

De etnische lappendeken van de Balkan kent al sinds eeuwen onderlinge onopgeloste twisten, maar de landen lijken één ding gemeen te hebben: de keuken. Ingrediënten zijn hetzelfde, maar de smaken en sentimenten verschillen. Zo ook in de keuken van Restaurant Dobra.

De twee chefkoks, met een Servische en een Bosnische achtergrond, maken elkaar met hun getreiter het leven zuur. De onenigheden over elkaars authentieke bereidingswijze voor dezelfde gerechten vliegen door de keuken, gepaard met vlijmscherpe opmerkingen over hun gewelddadige verleden en bloederige oorlogsdaden. Bovendien gooit de afwasser met zijn zigeunerbloed extra olie op het vuur, waardoor de gemoederen flink oplaaien.

De live Balkan muziek zorgt ervoor dat niet alleen de twee Nederlandse serveersters, maar ook het publiek meegenomen worden naar de Balkan. Afwisselend melancholisch, opzwepend, triest en vrolijk geeft de muziek de passie van de Balkan weer. Het publiek is getuige van korte scènes waarin de melting pot aan smaken en culturen van de Balkan op springen staat en clichés, vooroordelen en stereotypes het bloed nog sneller laat koken.

Wij zijn de parel van de Balkan, hè.
Wij dansen onze schoenen kapot.
En moet je nu zien waar we in terecht gekomen zijn.
Het is onze eigen schuld.
Ja, wij hebben de meeste schuld.
Al die strijd voor niets.
Als er nou helemaal niets veranderd is, waarom hebben we dan in hemelsnaam zoveel bloed vergoten?

Regisseur Celil Toksöz heeft voor deze voorstelling de Balkan genomen als metafoor voor een manier van denken die ook in Nederland opkomt. Het lijkt in politieke debatten, op tv en zelfs op het schoolplein alleen maar te draaien om wat je bent en wat je vertegenwoordigd en niet meer om wie je bent. De ideale plek om dit te laten zien is volgens Toksöz de keuken. Hier vindt men gezelligheid en broederschap maar ook de instrumenten om elkaar pijn te doen, om elkaar te vernietigen.

Tekst en Regie Celil Toksöz
Spel Eran Ben-Michaël, Laura Branderhorst, Hossein Mardani, Victoria Osborn en Daan van Rijssel
Accordeonist Nermin Tulic
Casting Jeannette Snik
Vertaling Sytske Sötemann
Fotograaf Bernadette Gerats
Decor en grafische vormgeving Bülent Evren
Lichtontwerp Dirk Blom
Kostuums Yukie Hashimoto
Regie assistentie Barbara van Schaik en Ben Bochoven
Zakelijke leiding Gert de Boer
Publiciteit Yuen Kwan Lo

bereiken